Správnými potravinami k lepšímu výkonu mozku

Tyto Brainfoods potraviny mohou sloužit také jako preventivní prostředek či zdroj výživy. Navíc posilují paměť, koncentraci, kognitivní funkce a podobně. Mezi základní látky, které poskytují výživu mozku, jsou:
·         sacharidy
·         esenciální mastné kyseliny
·         aminokyseliny
·         vitaminy a minerály
·         enzymy
·         voda

Potraviny, které všechny tyto látky obsahují, zvyšují náš duševní výkon, hlavně koncentraci a paměť, a zároveň chrání a vyživují náš mozek.  Můžeme je řadit mezi super potraviny.


Co můžeme pojídat jako duševní pokrm:

·         Ořechy. Všechny skořápkovité plody, jako jsou Kešu, lískové oříšky, para ořechy, vlašské ořechy, arašídy, mandle.
·         Semínka. Chia, mák, sezamová semínka, lněná semínka, konopná semínka, slunečnicová semínka.
·         Koření. Do brainfoods potravin se počítají kurkuma, skořice, tymián, oregano, česnek, šafrán, rozmarýn
·         Listová zelenina. Všechny druhy, jako je špenát, chřest, saláty, mangold.
·         Luštěniny.
·         Ryby. Druhy ryb, které jsou volně žijící, jako je losos, tuňák


Špatně zvolená strava působí i na psychiku

Když se špatně stravujeme, jsme podráždění, nesoustředění, trpíme pocitem úzkosti a výkyvy nálad. Tyto stavy potom nepříznivě působí na náš mozek a ničí jej.


Co nejvíce škodí mozku?

·         Hladovění. Tehdy se snižuje hladina cukru v krvi a vzniká takzvaná hypoglykemie. Ta způsobuje únavu, pocity úzkosti, zmatenost
·         Bílý cukr. Navyšuje hladinu inzulínu a dostavuje se únava, zhoršená koncentrace, nervozita, někdy vedoucí k výbuchům vzteku.
·         Fast foodové  pokrmy. Tyto pokrmy jsou smažené na nezdravých a přepálených tucích.
·         Nedostatek vody. Dehydratace způsobuje únavu, letargii, slabost a podrážděnost.
·         Nedostatek zdravých tuků. Jsou to rostlinné tuky a esenciální mastné kyseliny.
·         Vynechání snídaně. Absence ranního jídla způsobí, že organismus přejde na záložní režim. Dostaví se podrážděnost, bolesti hlavy a nízká výkonost.