Skořici známe jako koření, které má velice příjemnou vůni. S oblibou ji používají lidé po celém světě. Věděli jste ale, že taková skořice dokáže mnoho jiných věcí?
Skořici přidáváme například:
Ø do rozličných dezertů,
Ø do okořeněných druhů chleba
Ø do dortů a zákusků
Ø do ostatních sladkých pokrmů, například rýže
Ø do čajů
Ø do žaludečních likérů a vín
Ø k masitým pokrmům
Navíc má skořice:
Ø velkolepé účinky na mnoho chorob
Ø je vhodná i při dietách
Ø regeneruje tkáně
Ø upravuje celkový metabolismus buněk
Ø urychluje látkovou výměnu
Ze skořice se vyrábí i krém, který se hodí na strie a zpevňuje pokožku. Také se využívá vevoňavkářství a při výrobě léčiv, kdy odstraňuje trpkou chuť.
Skořice je ale také skvělé hnojivo, které napomáhá rostlinám k jejich růstu.
Jak použít skořici na rostliny
ü Když poškodíme při přesazování rostlin kořeny, nasypeme do květináče s rostlinou trochu skořice. Ta má desinfekční účinky a pomůže rostlině dobře zakořenit.
ü Pro urychlení růstu rostlin jim posypeme listy trochou skořice.
ü Skořice také ochraňuje rostliny proti škůdcům, například mravencům. Pro ochranu rostliny přidáme jednu lžičku skořice do květináče.
ü Skořice bude svojí vůní v květináči stimulovat náš mozek. V místnosti se skořicí se budeme cítit lépe a budeme během dne aktivní.
Skořice je vlastně aromatická kůra ze stromu skořicovníku. Jedná se o dva druhy tohoto stromu, a to:
Ø skořicovníku ceylonského
Ø skořicovníku čínského
Další vliv skořice pro lidský organismus
ü Skořice má velmi vysoký obsah silic.
ü Podporuje zažívání.
ü Upravuje hladinu cholesterolu v krvi.
ü Působí jako prevence proti vzniku krevních sraženin, neboť má schopnost ředit krev.
ü Podporuje krevním oběh.
ü Napomáhá léčbě kožních infekcí.
ü Podporuje aktivitu mozku.
ü Je dezinfekční a má antibiotické účinky.
ü Podporuje imunitu organismu a je doporučována při chřipce a nachlazení.
ü Podporuje léčbu několika druhů rakoviny.
ü Dodává energii lidskému organismu.