Z podzemnice olejné je získáván arašídový olej, který je velice vhodný ke smažení. Používá se rovněž k výrobě stolních pokrmových tuků, hlavně proslulého amerického burákového másla v potravinářství. Ve farmaceutickém průmyslu je podzemnice olejná využívána k výrobě rozličných kosmetických výrobků. Američané o podzemnici olejné říkávají: „v podzemnici najdete inkoust, rtěnku, olej, margarín, polévku, výbušniny, papír, mléko, holicí pěnu, šampon, zmrzlinu, sýr, burákové máslo, barvu a mouku“.
Arašídy jsou plné prospěšných živin.
Arašídy mimo jiné obsahují množství bílkovin, stejně tak vysoké množství tuků, cukrů.
Jsou bohaté na vitamíny, z nichž nejvýznamnější jsou:
· vitamín B1 , známý jako tiamin
· vitamin B3 , známý jako niacin
· dále vitamíny B5, B6 a B9
· antioxidanty
· koenzym Q10
Největším z dodavatelů podzemnice olejné je Čína, dále Indie a Spojené státy Americké. V Evropě je podzemnice olejná pěstována převážně v Řecku. Mezi další dovozce podzemnice počítáme Senegal, Malawi, JAR, Súdán, Brazílii a Nigerii. Buráčky s neporušenou skořápkou nejsou tak často napadány plísněmi a hmyzem. Dokáží si udržet svoji čerstvost, barvu, vůni a chuť až třikrát déle než oříšky poškozené. Vylouskání buráků může snížit kvalitu arašídů dokonce až o třetinu. Neoloupaná podzemnice olejná může pohltit okolní pachy asi za devět měsíců a oloupaná absorbuje okolní pachy již za tři měsíce.
Pražím, pražíš, pražíme
Lusky podzemnice olejné se upravují nejčastěji pražením. Zde je nutno dodržovat teplotu pražení na 160°C po dobu 40 až 60 minut. Pokud by teplota pražení byla vyšší, olej v burácích by se vypařil a skořápky by se připálily a ztmavly. Ihned po pražení se arašídy co nejrychleji chladí a zabalí do umělohmotných sáčků, aby si co nejlépe zachovaly svoji čerstvost. Správně upražený burákový oříšek je tvrdý, křupavý, výborné chuti, bez jakékoli jiné pachuti.