Tyto Brainfoods potraviny mohou sloužit také jako preventivní prostředek či zdroj výživy. Navíc posilují paměť, koncentraci, kognitivní funkce a podobně. Mezi základní látky, které poskytují výživu mozku, jsou:
· sacharidy
· esenciální mastné kyseliny
· aminokyseliny
· vitaminy a minerály
· enzymy
· voda
Potraviny, které všechny tyto látky obsahují, zvyšují náš duševní výkon, hlavně koncentraci a paměť, a zároveň chrání a vyživují náš mozek. Můžeme je řadit mezi super potraviny.
Co můžeme pojídat jako duševní pokrm:
· Ořechy. Všechny skořápkovité plody, jako jsou Kešu, lískové oříšky, para ořechy, vlašské ořechy, arašídy, mandle.
· Semínka. Chia, mák, sezamová semínka, lněná semínka, konopná semínka, slunečnicová semínka.
· Koření. Do brainfoods potravin se počítají kurkuma, skořice, tymián, oregano, česnek, šafrán, rozmarýn
· Listová zelenina. Všechny druhy, jako je špenát, chřest, saláty, mangold.
· Luštěniny.
· Ryby. Druhy ryb, které jsou volně žijící, jako je losos, tuňák
Špatně zvolená strava působí i na psychiku
Když se špatně stravujeme, jsme podráždění, nesoustředění, trpíme pocitem úzkosti a výkyvy nálad. Tyto stavy potom nepříznivě působí na náš mozek a ničí jej.
Co nejvíce škodí mozku?
· Hladovění. Tehdy se snižuje hladina cukru v krvi a vzniká takzvaná hypoglykemie. Ta způsobuje únavu, pocity úzkosti, zmatenost
· Bílý cukr. Navyšuje hladinu inzulínu a dostavuje se únava, zhoršená koncentrace, nervozita, někdy vedoucí k výbuchům vzteku.
· Fast foodové pokrmy. Tyto pokrmy jsou smažené na nezdravých a přepálených tucích.
· Nedostatek vody. Dehydratace způsobuje únavu, letargii, slabost a podrážděnost.
· Nedostatek zdravých tuků. Jsou to rostlinné tuky a esenciální mastné kyseliny.
· Vynechání snídaně. Absence ranního jídla způsobí, že organismus přejde na záložní režim. Dostaví se podrážděnost, bolesti hlavy a nízká výkonost.